Een jaar later, hoe gaat het nu met Tum en Ra?

08-03-2021 | 16:32

November 2019 was een normale maand voor de meeste mensen. Maar voor Tum en haar gezin was het een heel bijzondere maand: het gezin verhuisde immers naar hun nieuwe huis!
De collega’s van het kantoor in Cambodja konden door de coronapandemie de familie niet eerder bezoeken maar zijn onlangs langsgegaan om te vragen hoe het nu met ze gaat.

“Wij zijn nog steeds zielsgelukkig in ons nieuwe huis! Ons leven in het oude huis was moeilijk: als het regende hadden we geen plek om te slapen, en al onze spullen werden nat.“ vertelt Tum.

“Onze gezondheid is veel beter nu. Dat merkte ik eigenlijk al na een paar weken omdat we in dit huis allemaal heel lekker slapen. En omdat we nu een goed toilet hebben en een waterfilter,” voegt Tum toe. “Ook tante voelt zich ook veel beter. Ze kan zelfs kleine stukjes lopen én heeft onze hulp niet meer nodig om naar het toilet te gaan.”

“Met Ra gaat het helaas wat minder goed. Hij heeft al een aantal maanden veel pijn aan zijn rechter heup. Hij heeft veel moeite heeft met lopen en kan het zware werk niet meer aan. Dat legt dus wel extra verantwoordelijkheid bij mij. Daarbij komt dat het werk is afgenomen tijdens de coronacrisis: we hebben dus minder inkomsten. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen: we hebben nu een huis, dat had ik ook niet durven dromen een paar jaar geleden.” zegt Tum.

Toen onze collega’s haar vroegen naar het team van vrijwilligers van Acta non Verba, verscheen er een grote lach op haar gezicht. “De vrijwilligers waren zo vriendelijk en aardig. En wat werkten ze hard! Ze werkten met hart en ziel in de hitte om ons huis te bouwen. Ik hoop ze ooit nog een keer te zien. Heel veel dank voor jullie hulp; wij vergeten jullie nooit. Blijf gezond, heel veel succes en doe voorzichtig zodat jullie niet besmet raken met corona.” zegt Tum.