Familiy time

29-04-2024 | 19:25


Met een grote glimlach kijkt de moeder naar de bouw van haar nieuwe huis. Als je haar iets vraagt, kijkt ze verlegen weg. Maar zodra haar dochter en kleinkinderen aan komen lopen, wordt de glimlach groter. Wij bouwen dit huis voor een gezin van 7 mensen. Van jong naar oud: Kaimaru (68) Jane, Esther (18), Julius (16), Mark (13), Emanuel (5) en Joy (2).

Hoe zit het precies?
Kaimaru is de moeder van Jane. Jane is de moeder van Esther, Julius, Mark, Emanuel, en Joy. Kaimaru vangt de oudste drie kinderen al op vanaf dat zij jong zijn. Na het overlijden van de man van Kaimaru in 2022 is Jane weer bij haar komen wonen. Zij nam toen ook Emanuel en Joy mee. Nu leven zij met z’n zevenen onder één (klein) dak. Maar niet voor lang meer…

Een zwaar leven
In 2023 kregen Kaimaru en Jane te horen dat dit nieuwe huis gebouwd zou worden. Er gaat veel veranderen. Jane: ‘Onze leefomstandigheden worden zo veel beter. Het leven hier is niet makkelijk. Mijn moeder wordt ouder en het is zwaar voor haar om voor de kinderen te zorgen.’ Daarnaast is Kaimaru afhankelijk van de inkomsten van haar dochter. ‘Geld is altijd een probleem. Het is moeilijk om hier werk te vinden.’ En dan weer kijkt ze met een sprankeling in d’r ogen naar haar kinderen. ‘We kunnen niet wachten tot het huis af is. Daarna gaan we kijken hoe we het zelf mooier gaan maken’.

Het land
Het stuk land waar het huis op wordt gebouwd is al generaties in de familie. Kaimaru woont hier al haar hele leven. Haar man ligt ook begraven op het stuk land. Phoebe (Habitat): ‘Dat is heel normaal in deze gebieden. Ook als je naar de stad verhuist, dan keer je na je dood weer terug naar het stuk land van je familie. Daar wordt je begraven’.

Naar school
Ook al is geld vaak een probleem. Alle kinderen gaan naar school, behalve Emanuel. Ook in Kenia start je met school als je vier jaar oud bent. Het lievelingsvak van Mark is lezen. Esther vertelt dat ze toerisme studeert. Ik droom er van dat ik later toeristen kan rondleiden in Maasai mare (nationaal park, Kenia).’

Een gemeenschap
Celine is een Masaaï. Een kleurrijke vrouw die kracht en plezier uitstraalt. Zij komt bij ons zitten. Ze draagt talloze kettingen. Een traditie voor de Masaaï om zich mooi te kleden tijdens bijzondere gelegenheden. En vandaag is zo’n dag. Eerder is voor haar al een huis door Habitat gebouwd. Ze wijst in de verte. ‘Het huis ziet er prachtig uit!! En ik lijk wel een baas’, zegt Celine trots. ‘Als het heel slecht weer is, komen de buren bij ons schuilen voor de regen.’