Bouwreisprogramma Habitat tijdelijk stilgelegd

18-03-2020 | 10:01

Bij Habitat volgen wij al sinds de uitbraak van coronavirus (COVID-19) nauwgezet de informatie van de WHO en het RIVM en houden de maatregelen die overheden, gezondheidsorganisaties, bedrijven en andere internationale organisaties nemen om de verspreiding en impact van het virus te beperken, in de gaten. Wij zijn ons erg bewust van onze verantwoordelijkheid en willen geen enkel risico nemen. De gezondheid en veiligheid van onze bouwreizigers van zeer groot belang, net als de gezondheid van de mensen en gemeenschappen die wij helpen. Daarom heeft Habitat for Humanity International, in nauw overleg met alle Habitat kantoren, besloten om ons wereldwijde bouwreisprogramma stil te leggen vanaf 2 maart tot en met 31 mei a.s. Wij vinden het ook erg vervelend deze maatregel te moeten nemen, maar denken dat wij uit het oogpunt van de veiligheid van onze bouwreizigers én de gemeenschappen waarin wij werken, geen andere keus hebben dan het nemen van deze maatregel. Veiligheid staat voorop bij alles dat wij doen.

Wij nemen contact op met alle bouwreizigers die het betreft en kijken samen met hen naar een passende oplossing in het uitstellen van de bouwreisplannen.

Onze verantwoordelijkheid naar kwetsbare gemeenschappen
Onze bouwreizen vinden plaats in kwetsbare gemeenschappen die niet voorbereid op of opgewassen zijn tegen een uitbraak van het virus. Zonder het vangnet van een goede gezondheidszorg zijn de mensen daar het meest kwetsbaar. Het laatste dat wij willen is dat wij door onze bouwreizen deze kwetsbare gemeenschappen blootstellen aan het coronavirus.

Deze noodzakelijke beslissing betekent dat er wereldwijd 2.500 bouwreizigers niet op reis kunnen om een week mee te bouwen met Habitat. 2.500 bouwers-in-spe die zich goed voorbereid en ongetwijfeld enorm verheugd hadden op hun bouwreis-avontuur die nu thuis moeten blijven – een enorme teleurstelling!

Maar de impact is nog groter voor de 200 gezinnen die nu niet zij aan zij met deze bouwreizigers aan hun nieuwe huis kunnen bouwen. Voor deze 200 gezinnen, zo’n 1.000 mensen in 34 landen, betekent dit dat zij nog langer in hun bouwvallige onderkomen moet blijven. Voor deze 200 gezinnen én voor al onze bouwreizigers hopen wij van harte dat het bouwreisprogramma zo snel mogelijk weer van start kan gaan zodat wij samen kunnen bouwen aan een beter leven.