Koopmans Bouwservice sponsort een watervoorziening in Zambia

Koopmans Bouwservice sponsort een watervoorziening in Zambia
Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 8.750 (100%)

Watervoorziening in Mapepe
In Mapepe, een sloppenwijk in de buurt van Lusaka, wonen mensen wonen dicht op elkaar, hebben nauwelijks toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen en geen mogelijkheid om zich te houden aan de hygiëne-regels die nu zo van belang zijn.  Om de bewoners in Mapepe te wapenen tegen een uitbraak van Covid-19 en andere infectieziektes wil Habitat Zambia een waterpompen op zonne-energie gaan plaatsen. Deze solar waterpomp voorziet dagelijks duizend mensen van water. Het unieke aan dit duurzame project is dat er bij deze waterpomp vier tappunten worden aangelegd. De vier leidingen worden vanuit de waterput naar verschillende punten in de gemeenschap gelegd. Hierdoor komen er niet honderden mensen samen bij één waterpomp, wat leidt tot kortere rijen en minder mensen op één plek. 

Waarom zonne-energie? 
De zon is veel betrouwbaarder dan het elektriciteitsnetwerk van Zambia. Dankzij de zon komt er water uit de diverse tappunten en is het waterreservoir van 10.000 liter altijd gevuld. De families betalen maandelijks 25 cent voor het gebruik en onderhoud van de waterpomp. De pomp zal onderhouden worden door vrijwilligers uit de gemeenschap. De pomp is daarom ook een duurzame oplossing: de gemeenschap kan er op deze manier veel langer gebruik van maken en het water blijft stromen in Mapepe. 

Koopmans Bouwservice  heeft met een mooie donatie er al voor gezorgd dat we deze maand kunnen starten met de bouw van de eerste waterpomp.

Help jij meer van deze waterpompen op zonne-energie te bouwen? 

Doneer hier

Bekijk alle
€ 8.750 09-07-2020 | 15:19
Bekijk alle

Update vanuit Zambia; wat betekent die waterpomp voor mensen in Mapepe?

01-12-2020 | 17:21 Habitat Zambia heeft de afgelopen maanden een aantal nieuwe waterpompen gebouwd, werkend op zonne-energie. Dankzij deze pompen hebben de inwoners van Mapepe Community nu dagelijks schoon drinkwater zonder dat zij hier uren voor hoeven te lopen of veel geld moeten betalen. De pomp werkt helemaal op zonne-energie. De zonnepanelen zijn vastgemaakt op de daken van huizen rondom de pompen. Bewoners van de huizen hebben zich hier vrijwillig voor opgegeven. Vanaf een Solar waterpomp worden ondergronds leidingen getrokken naar drie verschillende kranen, zodat niet iedereen naar hetzelfde punt hoeft te komen en de afstand korter is. Het draagt ook bij aan het bewaken van de ‘social distance’ omdat het minder druk is per punt. Hieronder lees jeeen paar mooie verhalen van de mensen die met de pompen die Habitat bouwt geholpen zijn. Leuk om te weten: voor de aankomende maanden staat de bouw van nog veel meer waterpompen op de planning zodat er duizenden mensen makkelijker toegang zullen krijgen tot schoon en duurzaam water in Zambia!       Dit is Harriet Lukoba. Moeder van 6 kinderen. Ze verkoopt dagelijks groente en fruit op de plaatselijke mark. Haar dag begon om half 5 ’s ochtends zodat zij water kon gaan halen, waarvoor zij altijd lang in de rij moest staan. De waterpomp is er pas sinds een paar weken, maar ze erkent nu al de grote verandering in haar dagelijkse levens: “I am personally grateful to be alive at a time when for the first time, I only need to walk a few meters to draw tapped water. It’s like a dream! “.                De directeur van Water Development, Abel Manangi was bij de opening aanwezig en sprak de gemeenschap van Mapepe en Habitats’ medewerkers toe. Deze waterpomp draagt bij aan de visie van de overheid en samen met de gemeenschap zal het ministerie zich inzetten om de pomp goed te onderhouden en de kennis rondom WASH trainingen zoveel mogelijk over te brengen aan anderen.               Mary woont samen met haar twee kinderen en haar nichtje, voor wie zij de zorg draagt sinds het overlijden van haar zus. Haar jongste zoon heeft een handicap. Omdat Mary een alleenstaande moeder is, moest zij hem steeds op haar rug meedragen als ze water ging halen. Bovendien moest ze twee uur in de rij staan. Nu er dichterbij huis schoon en veilig drinkwater te vinden is, behoort dit tot het verleden. Dit geeft Mary de tijd om een moestuintje te beginnen, zodat ze straks haar eigen groente kan eten en verkopen!    
Lees meer