Bouwen aan een veilige toekomst

11-12-2017 | 00:00

Van der Heide heeft zich verbonden aan Habitat for Humanity. Wij delen hun missie: een veilig (t)huis is het middel voor mensen om een eigen toekomst op te bouwen. Zo bouwen we samen aan een veilige wereld. In mei nam collega Gonda het besluit om ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken en in januari 2017 mee te gaan op bouwreis met team Hakuna Matata naar India.

Land van curry
India, het land van de curry’s, hoofdwiebelen en Bollywood. De busrit van het vliegveld naar het hotel in Pondicherry levert een mooie blik op van dit bijzondere land. Koeien die overal los rondlopen en lukraak de weg oversteken of midden op de weg liggen. Hele gezinnen op 1 brommer. Overvolle bussen. Bouwvallen van woningen en dan opeens weer keurig nette flatgebouwen. Wat vooral opvalt zijn de mooie kleuren. In alle grauwheid en tussen de rotzooi die overal ligt, vallen vooral de vrouwen in hun kleurige sari’s erg mooi op.

Irula community
Team Hakuna Matata bouwt mee aan een bijzondere project in Kilalinjipattu, een half uurtje rijden van Pondicherry. Er worden huizen gebouwd voor de Irula community, een zeer arme gemeenschap die leeft van het bestrijden van slangen en ratten en het werk als landarbeiders. De community is zo arm dat de huizen in tegenstelling tot andere projecten van Habitat niet middels een lening worden verstrekt, maar worden geschonken. Naast de 22 huizen wordt er tevens een solar project opgesteld, een waterzuivering geplaatst en een community hall gebouwd.

Middeleeuwen
Kilalinjipattu, een stapje terug in de tijd naar de middeleeuwen. Lemen hutjes met palmbladeren daken. Hutjes van circa 9m2 waarin men woont, slaapt en kookt zonder sanitaire voorzieningen. Daken zo lek als een mandje en bedekt met dekzeilen. Hutjes met soms als luxe een TV staat, waar dunne rieten slaapmatjes op de grond liggen en waar de kleding aan het plafond hangt om het droog te houden. 22 hutjes waarin 110 prachtige en dankbare mensen wonen. Wat een voorrecht om deze mensen te mogen helpen.

Geen kruiwagen maar een schaal
Geen betonmolen, geen kruiwagen, alleen een paar scheppen, schalen en een prikstok om het zand los te steken. 5 dagen lang bouwt het team mee met de vaklui en de bewoners. Betonvloeren storten, daken afwerken, muren metselen, stucen, stenen verplaatsen, handmatig cement en beton mengen en met schalen zand verplaatsen om een fundering met 16 kuub zand te vullen.

Zomaar voorbij
En dan na 5 dagen hard werken in de brandende zon met 30 graden, is het voorbij. De bouwreis waar maanden naar toe is geleefd en die intens is beleefd, is ten einde. Er wordt teruggekeken op een onvergetelijke week. Een week waarin het bijzondere Auroville bezocht werd, in tuktuk's door de straten van Pondicherry gescheurd werd en een olifant het team zegende. Maar vooral een week waarin het team de handen uit de mouwen heeft gestoken en heel veel werk heeft verzet.

Armoede
Maar ook een week waarin duidelijk werd hoe groot de armoede is in deze community. Hoe ongelijk het is verdeeld in onze wereld. Er gaan dagen voorbij dat er slechts voldoende is voor één of zelfs helemaal geen maaltijd per dag. Het besef dat deze mensen tot voor kort door niemand erkend werden. Het kastenstelsel bestaat dan officieel niet meer, verdwenen is het nog zeker niet.

Emotionele momenten als gerealiseerd wordt hoe schrijnend de situatie is waarin deze community leeft, wanneer de oudste en armste dame van de gemeenschap eten gebracht wordt, wanneer de school bezocht wordt of wanneer een aantal teamleden zich door de vrouwen uit de community in sari's laten kleden.

Een (h)echt team
Het team steunt elkaar, biedt elkaar een schouder om op uit te huilen en helpt elkaar door de moeilijke momenten heen. Maar het is ook een team waar het plezier vanaf spat, de gezelligheid en de ware teamspirit. De teamspirit die men ook over weten te brengen op de teams van hotel Atithi, eveneens sponsor van Habitat for Humanity, die twee dagen kwamen helpen bouwen. Gonda heeft in deze 10 dagen de wereld niet kunnen veranderen, maar als team hebben ze wat kunnen betekenen voor deze community. Eind dit jaar kunnen de bewoners dankzij de hulp van meer dan 20 bouwteams van Habitat, verhuizen naar een veilig huis. Een veilig (t)huis is de basis voor een goede toekomst.