Update vanuit Zambia; wat betekent die waterpomp voor mensen in Mapepe?

01-12-2020 | 17:21

Habitat Zambia heeft de afgelopen maanden een aantal nieuwe waterpompen gebouwd, werkend op zonne-energie. Dankzij deze pompen hebben de inwoners van Mapepe Community nu dagelijks schoon drinkwater zonder dat zij hier uren voor hoeven te lopen of veel geld moeten betalen.

De pomp werkt helemaal op zonne-energie. De zonnepanelen zijn vastgemaakt op de daken van huizen rondom de pompen. Bewoners van de huizen hebben zich hier vrijwillig voor opgegeven. Vanaf een Solar waterpomp worden ondergronds leidingen getrokken naar drie verschillende kranen, zodat niet iedereen naar hetzelfde punt hoeft te komen en de afstand korter is. Het draagt ook bij aan het bewaken van de ‘social distance’ omdat het minder druk is per punt.

Hieronder lees jeeen paar mooie verhalen van de mensen die met de pompen die Habitat bouwt geholpen zijn. Leuk om te weten: voor de aankomende maanden staat de bouw van nog veel meer waterpompen op de planning zodat er duizenden mensen makkelijker toegang zullen krijgen tot schoon en duurzaam water in Zambia! 

   
 Dit is Harriet Lukoba. Moeder van 6 kinderen. Ze verkoopt dagelijks groente en fruit op de plaatselijke mark. Haar dag begon om half 5 ’s ochtends zodat zij water kon gaan halen, waarvoor zij altijd lang in de rij moest staan. De waterpomp is er pas sinds een paar weken, maar ze erkent nu al de grote verandering in haar dagelijkse levens: “I am personally grateful to be alive at a time when for the first time, I only need to walk a few meters to draw tapped water. It’s like a dream! “.    
     

   
 De directeur van Water Development, Abel Manangi was bij de opening aanwezig en sprak de gemeenschap van Mapepe en Habitats’ medewerkers toe. Deze waterpomp draagt bij aan de visie van de overheid en samen met de gemeenschap zal het ministerie zich inzetten om de pomp goed te onderhouden en de kennis rondom WASH trainingen zoveel mogelijk over te brengen aan anderen.    

 

   
   

Mary woont samen met haar twee kinderen en haar nichtje, voor wie zij de zorg draagt sinds het overlijden van haar zus. Haar jongste zoon heeft een handicap. Omdat Mary een alleenstaande moeder is, moest zij hem steeds op haar rug meedragen als ze water ging halen. Bovendien moest ze twee uur in de rij staan. Nu er dichterbij huis schoon en veilig drinkwater te vinden is, behoort dit tot het verleden. Dit geeft Mary de tijd om een moestuintje te beginnen, zodat ze straks haar eigen groente kan eten en verkopen!