Een update vanuit Cambodja

17-09-2019 | 15:07

Een half jaar geleden reisden de bouwreizigers van Rabobank Cluster Zuid naar Cambodja om daar mee te bouwen aan de huizen van de gezinnen van Koy en Chea. Onze collega's in Cambodja zijn de afgelopen week langsgeweest bij deze famlies.

Levens die veranderd zijn, dankzij de bouwreizigers en dankzij alle donateurs op de sponsoracties.

Dank jullie allemaal voor jullie bijdrage en inspanningen! 

Koy: "Vanaf het moment dat wij zijn verhuisd ben ik alleen maar blij en gelukkig.
Blij omdat het huis comfortabel is. Gelukkig omdat ik me geen zorgen meer hoef te maken als het stormt of regent. We kunnen nu rustig thuisblijven want we hoeven ons huis niet meer te ontvluchten als het stormt, dan schudde het oude huis zo hard dat we dachten dat het in elkaar zou storten. We schuilden dan onder de kokosbladeren van een kokosboom, die boden betere bescherming.
Die zorgen heb ik nu niet meer, ik kan mijn aandacht richten op andere zaken. We kweken inmiddels kalebassen en aubergines in de buurt van ons huis.We fokken ook ongeveer tien kippen om te verkopen en zelf van te eten.

Als ik denk aan de vrijwilligers dan voel ik zoveel liefde! Ze waren zo aardig. We missen ze echt! Als we ze missen lopen we altijd even naar de foto om naar hun gezichten te kijken dan voelen ze weer dichtbij. Wie weet zien we ze ooit weer een keer. Ik kan alleen maar dankbaar zijn en dat ben ik ook. Lieve vrijwilligers heel veel dank voor jullie harde werk en komst! We wensen iedereen het allerbeste, succes en gezondheid!"

Chea: ons leven is compleet veranderd
“Sinds we in onze nieuwe huis wonen voelen we ons zo opgelucht. Ons leven is compleet veranderd en zoveel beter want we hebben zo veel minder zorgen. Met regen of storm kunnen we nu veilig in ons huis blijven. Zonder de hulp van Habitat en de vrijwilligers zouden we het nog steeds heel moeilijk hebben."

“Het huis heeft van mijn man een ander mens gemaakt. Hij helpt nu zelfs in het huishouden omdat hij zich in dit huis op zijn gemak voelt. Naast zijn huishoudelijke taken werkt hij als bouwvakker. Voor mij is het moeilijker om werk te vinden in de omgeving. En nu we één droom hebben verwezenlijkt - een goed en veilig thuis - willen we onze tweede droom verwezenlijken: onze kinderen laten studeren. We hebben dan ook besloten dat ik in de stad ga werken en inmiddels heb ik een baan als autoreiniger in een carwash. Dat betekent dat ik alleen in het weekend thuis ben maar het is het waard. Mijn kinderen gaan een hele andere toekomst tegemoet en dat maakt ons heel gelukkig,” vertelt Chea met een grote lach op haar gezicht.

Het gezin is het team nog niet vergeten. “Als ik thuiskom loop ik altijd even naar de foto van het team om hun gezichten weer even te zien. Helaas kan ik jullie namen niet onthouden omdat ik geen Engels begrijp. Dat vind ik nog steeds jammer; ik had zo graag met jullie willen praten. Ik wens jullie heel veel succes in jullie leven en ik zal jullie voor altijd missen. Hopelijk zien we elkaar ooit nog eens een keer," zegt Chea.