Kennismaking met Roemenië Dag 2

04-06-2023 | 17:24

 

Adi, onze Habitat begeleiding deze week geeft ons een presentatie over de noodzaak van onze aanwezigheid. We krijgen ook een contract om te ondertekenen want anders worden we getypeerd als ‘zwartwerkers’.

Ons project:
Cumpana -30 huizen reeds gebouwd door gift van de grond van de Gemeente. In 2019 gestart, toen kwam Corona, en sinds 2022 weer gestart. We gaan deze week dakpannen leggen, buitenkant en isolatiemateriaal binnenzijde bevestigen.

Habitat doet daarnaast mee met het ‘bullkids project’ waar ze voor kinderen zorgen dat er educatieve scholingsmogelijkgeden zijn. Dit noemen ze ook wel SOS Housing -chances for children.
Voor families met de lage inkomens (denk aan sic.minimum van € 380 euro per maand) is Habitat samen met andere NGO’s ook bezig om zonnepanelen te leggen op huizen zodat de energiekosten worden verlaagd. Een groot deel wordt gesubsidieerd door de Staat.

Bij Hope Builds, waar ze met een groot aantal vrijwilligers in 5 dagen een aantal huizen bouwen, zijn ze gestart sinds 2007 toen ze aansloten bij de EU.


Dankzij vrijwilligers wordt 70% van de huizen gebouwd en worden meer mensen zich bewust van de noodzaak van Habitat en haar impact. Ook politiek en bedrijfsmatig wordt er zo aandacht gevraagd voor de minder bedeelden.
Maar hoe kiezen ze families die een huis ‘krijgen’? Want er zijn immers veel lage inkomens. Die lijst krijgt Habitat van de lokale Gemeenten. Vervolgens wordt er contact gelegd met de families:
◦ als ze zich willen laten helpen worden ze bezocht. Leven ze écht zo? Dat wordt gecheckt! En die selectieprocedure is streng.
◦ Vervolgens moeten ze, eis 2, vóórdat ze geaccepteerd worden eerst 50 uur meewerken en daarna nóg 450 uur.
◦ Ze weten dan nog niet wélk huis ze krijgen, dat gebeurt achteraf. Dat zorgt voor een gemeenschappelijk belang en verbroedert.
◦ De laatste eis is dat ze werk moeten hebben.
◦ Ze krijgen een lening, renteloos, die ze gefaseerd terug moeten betalen waardoor het volgende jaar weer andere families kunnen helpen. Een revolverend effect dus!
◦ Vooral voor de kinderen maakt een goed huis een groot verschil, ze horen er meer bij, zijn gezonder, blijer én ze leren dat niets vanzelf gaat en dat samenwerken loont.
Na deze duidelijke boodschap waarbij de last op onze schouders ‘zwaar’ weegt gaan we vol energie morgen aan de slag.

Eerst hebben we nog een aantal uren om deze stad te verkennen, de ruige zee te bezoeken en nog even van het heerlijke weer te genieten, het is per slot van rekening zondag!
Oant moarn!