Onderdak voor vluchtelingen uit Oekraïne

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen

Het is alweer een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een jaar waarin talloze slachtoffers vielen en zeker 13 miljoen mensen noodgedwongen hun huis ontvluchtten en onderdak zochten in de buurlanden.
 
Dankzij jullie gulle bijdragen kon Habitat meteen in actie komen. In totaal hielpen wij het afgelopen jaar meer dan 35.000 vluchtelingen uit Oekraïne! Eerst met tijdelijke opvang aan de grens of een warme deken en een noodpakket voor de zware reis, daarna verschoof onze hulp naar huisvestingsoplossingen voor de middellange en lange termijn en boden wij vluchtelingen een veilige plek om hun leven zo goed als mogelijk weer op te pakken.

Wil jij onze hulp steunen?

Doneer dan hier!

Nu de oorlog het tweede jaar in gaat, breiden we onze hulp uit. Wij blijven Oekraïense vluchtelingen helpen in de buurlanden en gaan nu ook aan de slag in Oekraïne zelf. Met partnerorganisatie CRS gaan we beschadigde huizen herstellen en beginnen we met wederopbouw van het zwaar beschadigde land.

Bekijk alle
€ 50 03-03-2023 | 04:58 Mijn vrouw en ik zijn erg betrokken bij wat Habitat voor de mensheid doet. Met vriendelijke groeten, Ralf Lemke.
€ 50 24-02-2023 | 20:08 Bedankt voor jullie werk! Fijn dat dat inmiddels ook in Oekraïne zelf kan.
€ 100 23-12-2022 | 09:28
€ 5 03-11-2022 | 06:48
€ 15 08-10-2022 | 16:30 Ik heb gedoneerd omdat ik Habitat een goede stichting vindt: krotten vervangen en veilige huisjes bouwen! Een basisbehoefte voor elk mens... Opvang van vluchtelingen, zoals nu: vluchtelingen uit Oekraïne een veilige plek bieden
Bekijk alle

“Ik kon zo niet leven. Ik stapte in de auto en reed helemaal door naar Polen”

27-02-2023 | 13:59 Toen Rusland eind februari 2022 hun stad Mariupol binnenviel, pakten Iryna en haar 5-jarige dochter Kira haastig wat spullen bij elkaar en vluchtten naar de buitenwijken van de stad om bij familie te schuilen. Ze hoopten daar de oorlog af te wachten en terug te keren naar hun gelukkige leven vol weekendtrips naar zee en picknicks met vrienden. Maar een maand lang continu leven in angst dwong Iryna tot een onvoorstelbare beslissing: ze besloot haar geliefde Mariupol achter te laten en te zoeken naar een veilige, stabiele plek voor haar dochter. “Ik kon zo niet leven. Ik stapte in de auto en reed helemaal door naar Polen” zegt ze Na twee en een halve maand heen en weer struinen tussen tijdelijke onderkomens in kleine Poolse dorpen, leidde Iryna's zoektocht haar uiteindelijk naar Warschau. Via het Social Rental Program vond Habitat Poland al snel een ruim appartement voor moeder en dochter in een gunstig gelegen wijk in de hoofdstad van Polen waar de twee voor langere tijd kunnen blijven. Iryna wist meteen dat ze thuis was. "Ik voelde me meteen op mijn gemakt in dit appartement”, vertelt Iryna. “Het is een veilige en comfortabele plek, een oase van rust en stilte. Het voelt als thuis." Iryna zegt dat dit huis de basis was die ze nodig had om hun leven weer op te pakken, in Polen. "Je kunt pas verder als je veilig onderdak hebt voor jezelf en voor de mensen die van je afhankelijk zijn", zegt ze. “Nu kon ik gaan zoeken naar een baan en een crèche voor mijn dochter. Wat Habitat voor mij heeft gedaan, gaf me de kracht en moed om verder te gaan en de moed niet op te geven.” De twee zijn inmiddels gewend aan hun nieuwe leven in Warschau. Kira gaat naar de crèche op loopafstand van Iryna’s werk en ’s avonds gaan ze naar Poolse taalles. Ze dromen ervan om terug te keren naar Mariupol, naar de zee en naar hun vrienden en familie die in Oekraïne zijn gebleven. Maar voor nu zijn Iryna en Kira blij dat ze een veilig, stabiel huis hebben. 
Lees meer