“As long as life goes on – hope remains!"

25-11-2022 | 14:33

"I believe that someday I will return to my hometown, see my family and friends again"

Kateryna vluchtte in maart met haar 2 kinderen, Artur en Sonia, weg uit Oekraïne, naar vrienden in Polen.

Tot de 24e Februari van dit jaar hadden ze een ‘gewoon’ leven met ‘gewone’ zorgen. Ze woonden in een mooi huis en hadden een fijn sociaal leven. Artur is 11 jaar,  een zeer intelligente jongen die heel erg van boeken houdt, veel fantasie heeft en de laatste tijd geïnteresseerd is in computers en programmeren, maar ook in tekenen, zwemmen en Aikido. Zijn zusje Sonia is 3. Een half jaar na haar geboorte werd duidelijk dat ze een handicap heeft aan haar ogen en hersenen. Maar dankzij therapie, volhardendheid en heel veel liefde gaat ze nu flink vooruit: ze loopt inmiddels en begint wat te praten. Ze begrijpt heel veel en is een enorm positief ingesteld meisje.

Het gezin moest evacueren voor de oorlog nadat ze 2 dagen in een kelder hadden geschuild. Ze lieten alles wat ze hadden achter. Hun dorp is volledig verwoest; er is helemaal niets om naar terug te gaan.

Via via kwamen ze in contact met Habitat Polen en nu verblijven ze in een gezellig appartement met een kleine tuin, met een school, winkels en, heel belangrijk, in de buurt van een kliniek.

“Ik weet niet wat we hadden moeten doen zonder de hulp van Habitat. Ik wil heel graag zelf ook meer mensen gaan helpen als onze situatie weer wat rustiger is,” zegt Kateryna.

De feestdagen komen eraan. Altijd een fijne tijd voor het gezin. Dit jaar zal zwaar zijn. “We vieren kerst altijd met iedereen die ons dierbaar is. Nu maak ik me zorgen. Maar ik ben blij dat we nog leven en gezond zijn. Ik hoop dat we snel weer allemaal bij elkaar kunnen zijn.”

Onze collega’s in HOngarije, Polen, Romenie en Slowakije blijven zich inzetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne, die nu nog steeds aankomen, zeker na de recente aanvallen. Habitat werkt inmiddels ook in Oekraïne: samen met andere organisaties repareren we gebouwen en infrastructuur en creëren van comfortabele ruimtes in kelders van grote appartementencomplexen, zodat families veilig kunnen schuilen tijdens luchtaanvallen.

Dit alles was niet mogelijk zonder de steun van particulieren, bedrijven en stichtingen in heel Europa.