Wat gebeurde er met jouw donatie voor Sulawesi?

30-04-2019 | 00:00

In september 2018 werd het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving en een tsunami. Een vreselijke ramp met meer dan tweeduizend doden en meer dan 210.000 mensen die hun huis verloren. Habitat Nederland heeft in de loop der jaren veel bouwreizen georganiseerd in Indonesië en op Sulawesi. Dat vonden wij een goede reden om onze collega’s van Habitat Indonesië te steunen. De actie die we voerden via onze website en social media leverde dankzij onze Nederlandse donateurs € 9.330 op, waarmee wij de noodhulpactie van Habitat Indonesië flink hebben kunnen ondersteunen. Afgelopen week ontvingen wij een update van Habitat Indonesië over wat ze allemaal al hebben kunnen realiseren, mede dankzij die donaties uit Nederland.

Mesak en Olni hielpen Habitat helpen
Een van de getroffen gezinnen, was de familie van Mesak. Met zijn vrouw Olni en hun dochter van 9 woonde Mesak in Wisolo op Sulawesi. Na de ramp mochten ze niet terug naar hun huis omdat het te gevaarlijk was in het gebied. Het gezin kwam terecht in een geïmproviseerd onderkomen op een cacaoplantage, met een heleboel andere vluchtelingen. Mesak was blij dat zijn gezin de ramp overleefd had en wilde graag iets doen. Samen met andere bewoners hielp hij Habitat Indonesië bij het vervoeren van bouwmaterialen. Materialen waarmee 150 tijdelijke onderkomens zijn gebouwd op de cacaoplantage. Mesak en Olni waren bij de eerste families die konden verhuizen naar de tijdelijke woningen. Een onderkomen dat ze sindsdien beschouwen als hun eigen (t)huis, waar ze de kans krijgen om weer verder te gaan met hun leven.

Noodhulpteam
Naast de tijdelijke onderkomens op de cacaoplantage, heeft Habitat Indonesië nog veel meer kunnen realiseren. Het ervaren noodhulpteam kon vorig jaar gelukkig snel actie ondernemen. In het getroffen gebied ondersteunden de Habitatcollega’s bij opruim- en herstelwerkzaamheden en hielpen ze bij de coördinatie van hulpacties met de Indonesische regering en andere organisaties die zich met wederopbouw bezighouden.
Met Emergency Shelter Kits, tijdelijke onderkomens en materialen om de rommel op te ruimen en de hygiëne te bevorderen zijn de afgelopen maanden zoveel mogelijk gezinnen geholpen om hun leven weer een beetje op de rails te krijgen. Habitat Indonesië heeft inmiddels gezorgd voor:

  • 558 waterdichte dekzeilen die 158 families de eerste tijd drooghielden
  • 410 Emergency shelter kits
  • 300 hygiëne kits
  • 104 tijdelijke onderkomens
  • 5 pakketten waar een gemeenschap rommel mee kan opruimen
  • 5 gemeenschappelijke waterfiltersystemen
  • 2 gemeenschappelijke toiletten
  • 1 wateropslagsysteem voor 500 families.

Lange termijn
Naast de noodhulp op lange termijn werkt Habitat ook aan een plan om in de toekomst de gevolgen van eventuele nieuwe aardbevingen en overstromingen te verkleinen, vanuit de gedachte: voorkomen is beter dan genezen.

Lees nog veel meer in onze uitgebreide update (in het Engels)

Mede namens Habitat Indonesië en de bewoners van Sulawesi nogmaals hartelijk dank voor alle donaties, die dit mede mogelijk hebben gemaakt!