Update Habitat Haïti: 10 maanden na de aardbeving augustus 2021
Kort voor 8.30 uur op een zaterdagochtend in augustus 2021, toen Princile rustig thuis zat met de jongste van haar zes kinderen, hoorde ze een vreemd, onbekend geluid. "Eerst dacht ik dat het de wind was", vertelt Princile (49), die in het ruige, bergachtige terrein van het zuidwesten van Haïti woont. Maar toen begon alles hevig te trillen. "Toen ik me realiseerde wat er aan de hand was, was ik zo van slag dat ik naar de achterdeur rende in plaats van naar de voorkant, die op dat moment dichter bij me was." Zoals velen in het gebied sliep Princiles familie de periode daarna buiten, terwijl zware wind en regen van Tropical Depression Grace de regio teisterden, nog dagen na de aardbeving.
Bij de aardbeving met een kracht van 7,2 kwamen 2.246 mensen om het leven en raakten 12.763 anderen gewond, terwijl huizen, kerken en scholen in en rond steden als Les Cayes, Jérémie en Anse à Veaux met de grond gelijk werden gemaakt. In totaal werden 54.000 huizen verwoest.
Klaar om meteen in actie te komen
Habitat for Humanity is al 30 jaar werkzaam in Haïti en kon direct reageren. In nauwe samenwerking met de overheid en de lokale gemeenschappen deelde Habitat Haïti aanvankelijk hygiënekits uit met zeep, tandpasta, tandenborstels, maskers, handdoeken en andere artikelen. Vervolgens werd in samenwerking met partners en lokale overheden gestart met de distributie van bijna 3.000 shelterkits, met onder andere dekzeilen, gereedschap, thermische dekens, lampen op zonne-energie, keukensets, slaapmatten en muskietennetten. Naast de onmiddellijke respons, leidt Habitat Haïti een project waarbij jongeren worden betaald om puin te verwijderen of oudere bewoners te helpen.
Puin ruimen en je leven weer opbouwen
Het eerste item dat ze uit de shelterkit gebruikte was de schop, vertelt Princile. Daarmee ruimde ze de ingestorte muren op die in puin waren veranderd. "De items uit de shelterkit, zoals deze lamp op zonne-energie, waren ongelooflijk nuttig voor ons direct na de aardbeving", zegt ze, terwijl de gloed van de lamp haar huis verlicht. Ze maakte geïmproviseerde muren door de dekzeilen van de kit aan het houten frame van haar huis te bevestigen. Zij en haar kinderen waren zo beschermd tegen de elementen en hadden weer wat privacy. Princile en andere deelnemers aan het programma ontvingen via Habitats samenwerking met Shelterbox ook een bedrag van $ 150 om te besteden zoals ze wilden.
Sommige gezinnen gebruikten het geld om in de onmiddellijke voedselbehoeften te voorzien, anderen hebben geïnvesteerd in verbeteringen aan hun huis of sparen het geld om schoolgeld te betalen. Velen hebben vee gekocht. Princile koos ervoor om schapen te kopen. "Als je eenmaal dieren hebt", zegt ze, "kun je ze fokken en je financiën voor de toekomst verbeteren."
Planning voor de toekomst
In februari 2022 had Habitat Haïti al meer dan 13.000 mensen geholpen, waaronder Princile en haar familie. "Niets van dit alles zou mogelijk zijn zonder de steun van de regering", zegt Jean Frenel Tham, directeur Habitat Haïti. “We werken samen met ministeries, met name overheidsinstanties die voor huisvesting zorgen. Op lokaal niveau, waar Habitat samenwerkt met de lokale autoriteiten en de burgemeesters, identificeren we de meest kwetsbaren, vooral ouderen.” Habitat biedt ook technische expertise op het gebied van huisvesting en zoekt allianties met organisaties die gespecialiseerd zijn in andere herstelgebieden, zodat we samen holistische ondersteuning kunnen bieden aan de meest kwetsbare gemeenschappen.
Habitat Haïti wil 300 nieuwe huizen bouwen en tot 2.000 extra huizen repareren. De plannen zijn qua schaal vergelijkbaar met de reactie van Habitat op de orkaan Matthew, die hetzelfde gebied in 2016 verwoestte. Toen bouwde Habitat 315 huizen en verbeterde of repareerde er nog eens 1.500.
Habitathuizen bleven staan.
De ingenieurs van het team gingen na de aardbeving meteen op pad om gebouwen te beoordelen om te zien of ze veilig waren. Jean Frenel Tham groeide op in de regio en kent de kwaliteit van de huizen maar al te goed kent. "Helaas lijden deze constructies vaak ernstige schade bij aardbevingen doordat ze veel grote openingen hebben op de begane grond, weinig of geen versterkingen en gebouwd zijn met materialen van lage kwaliteit", vertelt Jean. "Daardoor kunnen ze bij zware storm of aardbevingen volledig instorten, zoals we in augustus voor veel te veel gezinnen hebben gezien"
De Habitat-huizen bevatten zowel verticale als laterale verstevigingen die ze veerkrachtiger maken tijdens orkanen en aardbevingen. En ze hebben een grote test doorstaan tijdens de aardbeving: na beoordelingen van Habitat-woningen in de weken die volgden bleek dat 98% veilig was om in te wonen en weinig tot geen schade opliep. Vandaar dat lokale functionarissen en families graag samenwerken met Habitat aan meer rampbestendige huizen.
Training metselaars
Habitat Haïti is ook van plan om het trainingsprogramma voor metselaars, technici en timmerlieden in het gebied uit te breiden. Op die manier, zegt Jean Frenel, kan het rampbestendig bouwen van huizen doorgaan, lang nadat Habitats werkzaamheden hier klaar zijn, zodat ze de volgende keer dat een ramp toeslaat veiliger en zekerder zijn in hun huizen.