Veiligheid en rust voor Mosiuoa en zijn familie

19-07-2019 | 10:52

Ik oktober 2018 reisde bouwreisteam Dhanyawad naar Lesotho om daar een huis te bouwen voor Mosiuoa (6) en zijn broers en nichtje, die wonen bij hun oma. In juni zijn onze collega’s van Habitat Lesotho op bezoek gegaan bij het gezin om te horen hoe het nu met ze gaat.

De moeder van Mosiuoa overleed in 2014, zijn vader was er toen al een aantal jaar niet meer. Mosiuoa en zijn broers zijn toen bij hun oma gaan wonen: Manthatisi is nu 79 jaar en zorgde ook al voor haar kleindochter Moselantja, die door haar ouders was achtergelaten.

Manthatisi en de kinderen woonden in twee kleine vervallen lemen huisjes met een dak van stro. Er was geen ventilatie, de deuren konden niet goed dicht en de muren zaten vol scheuren. Een hele ongezonde situatie om in te wonen!

De familie leeft van het pensioen van Manthatisi: $ 50 per maand en krijgen af en toe wat eten van mensen uit de buurt. De kinderen gaan wel naar school, alleen Mosiuoa nog niet, want die is pas 6. Als hij 7 wordt gaat hij naar dezelfde school als zijn zus Nthatisi.

Mpona (16) vertelt dat ze Habitat en team Dhanyawad eeuwig dankbaar zijn: “het huis is zo groot dat ik mijn huiswerk kan maken zonder dat ik last heb van mijn broers en zussen. En zij worden ook niet wakker van mij.”

Oma Manthatisi vertelt: "In het oude huis maakte me altijd zorgen om mijn kleinkinderen: wat zou er met ze gebeuren als ik zou sterven!  Nu de kinderen een veilig huis hebben, kan ik straks als mijn tijd komt rusten in eeuwige vrede, omdat ik weet dat ze veilig zijn. Ik had dit huis nooit alleen kunnen bouwen en ben iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt heel dankbaar.”