Help jij mee met Habitat in Roemenië?

Melanie van de Bilt
Closed You can't donate anymore
from €1,790 (144%)

Door de corona pandemie hebben we helaas een paar jaar geen fysieke bijdrage kunnen leveren, maar nu kunnen we weer! En wel naar Roemenie!

We gaan aan het werk in Poduri, een heel landelijk gelegen gemeenschap waar Habitat Roemenië sinds een jaar actief is. Poduri ligt in de regio Moldava. Moldava -in het noordoosten van het land- is één van de armste regio’s van de EU. En daarom richt Habitat Roemenië zich op deze regio en gezinnen met lage inkomens. De families die in aanmerking komen voor een Habitat huis moeten voldoen aan 3 criteria:

  1. Het gezinsinkomen is niet meer dan 60% van het landelijk gemiddelde. Een gemiddeld inkomen in Roemenië is 600 Euro per maand.
  2. De huidige woonomstandigheden zijn slecht, bijvoorbeeld door een lekkend dak, gaten in muren en vloer, etc. Maar ook door een te kleine ruimte voor het aantal gezinsleden waar ze samen moeten leven, dwz koken, eten, spelen, huiswerk maken, wassen, slapen.
  3. De familie neemt actief deel aan de bouw van het eigen huis en dat van anderen in de gemeenschap, wat wij bij Habitat ‘sweat equity’ noemen, een investering in zweet (in het Engels klinkt het echt beter…)

De meeste inwoners van dit zeer landelijke deel van Roemenië verdienen de kost in de landbouw. Verder werkt men in de dienstverlening als onderwijzer, schoonmaker e.d. Habitat Roemenië subsidieert 60% van de nieuwe woning, de overige 40% wordt door het gezin over een periode van 20 jaar afbetaald.

Het project waaraan wij gaan werken

Habitat Roemenië heeft in Poduri land van de gemeente gekocht voor de bouw van 5 duplexes (duplex = 2 huizen in 1 gebouw), waarvan er al 2 vorig jaar zijn gebouwd. Wij gaan werken aan de 3 andere duplexes, waardoor er aan het einde van het jaar 10 gezinnen in een veilig en betaalbaar huis wonen! 2 van de 3 duplexes zijn in september voor ca. 80% af, wat betekent dat daar de werkzaamheden vooral binnenhuis zullen zijn: het afwerken van muren, vloeren e.d. De andere duplex zal voor ca. 50% af zijn, en daar moet nog wel gebouwd en getimmerd worden.

Het is een mooi en relevant project, dat zoals gezegd in één van de armste regio’s van de EU ligt. Maar het is wel de EU. Belangrijk is het daarom te onthouden, dat armoede er overal op de wereld anders uit ziet. Zo ook in Roemenië. Maar wat niet anders is, is de hulp die Habitat biedt aan de meest kwetsbare gezinnen, die onder ronduit slechte omstandigheden moeten leven en zonder een zetje in de rug van Habitat geen toegang zouden hebben tot een fatsoenlijk en betaalbaar huis.

Deze videos geven een goed beeld van de projecten van Habitat in Roemenië:

https://youtu.be/qtaPxATdJW4

https://youtu.be/dt0T1mDRBXw

Wil jij ook je steentje bijdragen? Je kunt meteen door op onderstaande button te klikken. Jouw bijdrage gaat zeker goed terechtkomen! Bedankt alvast! Samen bouwen we een beter leven.

View all
€50 17-09-2022 | 12:37 Prachtige actie weer Melanie! Succes voor het ganse team! Ben en Yvette
€500 09-02-2020 | 20:32
€25 09-02-2020 | 17:30 Succes en een mooie tijd toegewenst!
€1,000 28-01-2020 | 21:32
€100 28-01-2020 | 21:17 van mijn schoonvader Hein Post