Voor wie gaat de MalawiClan bouwen?

24-10-2019 | 17:33

AGNESS (37) en familie

 

Sinds het overlijden van haar man in 2016, woont Agness alleen met haar 3 zonen Yamikani (14), Fasani (12) en Musadane (17). De jongste 2 zonen gaan dagelijks naar school, de oudste is gestopt.

De muren van hun huis in het dorpje Ntolera (in T/A Nkanda in Mulanje District) zijn gemaakt van leem, het dak is gemaakt van gras, de vloer is niet verhard en de ventilatie is slecht. Ze maken gebruik van een tijdelijke toiletvoorziening.

Om in hun onderhoud te voorzien verkoopt Agnes handgemaakte producten en leven ze van kleinschalige landbouw.

‘Een huis met een stevig dak zal ons leven zoveel beter maken. We zullen niet langer drijfnat worden in huis als het regent en ook zal het gemakkelijker zijn het huis schoon te houden’.

MAGGIE (74) en familie

Maggie woont met haar man John en 3 kleinkinderen in een huis met 2 kamers in Ntolera. Ze zorgen voor de kinderen Paul (10), Charles (12) en Gertrude (14) van hun overleden dochter. Overdag gaan de kinderen naar school.

Omdat hun eigen huis vorig jaar tijdens de zware regens verloren is gegaan, wonen ze nu in een huis van familie van Maggie. Het (dak van het) huis is niet waterdicht, slecht geventileerd en de muren zijn van leem, dus kwetsbaar. Ze maken gebruik van een gezamenlijk toilet.

Tijdens het regenseizoen zijn ze genoodzaakt een droog hoekje in het huis te zoeken om hun spullen en zichzelf droog te houden. Geld voor een veilig, stevig huis met een goed dak is er niet.

‘De regenperiode is het ergst, vooral voor mijn kleinkinderen. Hun boeken en schooluniformen worden nat, soms missen ze daardoor lessen. Wonen in een Habitat huis zou onze levensomstandigheden enorm verbeteren’.

 

AGNES (51) en familie 

 

Agnes was 40 toen haar man overleed en sindsdien woont ze alleen met haar 3 schoolgaande kinderen Adam (16), Mazuzo (13) en Cecilia (11). Ze leven van wat ze zelf verbouwt en van de verkoop van handgemaakte producten.

Ze wonen Ntolera in een vervallen huis met een oud bladerdak. Er is geen fatsoenlijk toilet en door het oude dak wordt in het regenseizoen ook binnen alles nat. Het leven valt haar zwaar omdat er zelfstandig geen uitzicht op verbetering is.

‘Een Habitat huis zou zoveel zorgen wegnemen en ons leven echt veranderen.’