2,5 jaar na de komst van COVID kunnen we alsnog op bouwreis

Inge Buunen
Closed You can't donate anymore
from €1,916 (125%)

Een goed en veilig (t)huis is het beste fundament voor een beter leven. Het betekent betere gezondheid, betere educatie en een beter bestaan. Habitat for Humanity vindt dat huisvesting een basisrecht is, en dat vind ik ook! Daarom ga ik op bouwreis met Habitat en ben ik deze sponsoractie in oktober 2019 daarvoor gestart.Omdat COVID heeft huisgehouden zijn de mogelijkheden van Habitat flink beperkt en kan het oorspronkelijke plan waarvoor ik inschreef nog altijd niet doorgaan.

Na de inschrijving bij Habitat for Humanity en de start van mijn wervingsactie in 2019 is er veel gebeurd en dat heeft tot op de dag van vandaag consequenties:

Het bouwreizenprogramma is wereldwijd helaas nog steeds stopgezet tot minimaal midden 2023, met als voornaamste reden de onvoorspelbaarheid van de pandemie en alle onzekerheid en risico’s die dat met zich meebrengt voor Habitat collega’s en families in de project-/bouwreislanden. Daarbij komt dat als de bouwreizen weer opstarten, het nog maar de vraag is of die er hetzelfde uitzien als voorheen. Vervolgens bestaat de verwachting dat de prijs voor een bouwreis flink zal stijgen. Daarbij is het belangrijk is om te weten dat sommige Habitat landenorganisaties geen bouwreisprogramma - en dus medewerkers - meer hebben. Die zijn noodgedwongen ontslagen. Om dat programma weer op te bouwen kost veel tijd én geld. Habitat Nederland heeft daarom besloten alle nog gepauzeerde bouwreizen te annuleren. Een hard en moeilijk besluit dat genomen moest worden omdat het allemaal te lang duurt en de vooruitzichten te onzeker zijn. Echter: voor dit jaar is er één land waar er nog een aantal bouwreizen ‘oude stijl’ mogelijk zijn en dat is Roemenië. In de zomer/najaar van 2022 kan er een beperkt aantal teams uit Europa in een beperkt aantal weken bouwen voor families die nu nog onder hele slechte omstandigheden wonen. 

Vervolgens brak de oorlog uit in Oekraïne en stond de wereldop zijn kop. Habitat is direct in actie gekomen tbv de opvang van Oekraïense vluchtelingen in buurlanden Polen, Hongarije en Roemenië. Dat heeft de eerste 2 maanden al hun tijd gevraagd. Nu de oorlog voortduurt en de grootste stroom vluchtelingen afneemt, kan de aandacht weer worden verdeeld. De wereldwijde armoede en slechte woonomstandigheden zijn immers helaas nog aan de orde van de dag. Sterker nog, de oorlog heeft ook een negatief effect op de voedselvoorziening van alle kwetsbare landen, waardoor er voor het eerst in 5 jaar een toename van hongersnood dreigt! Gelukkig gaat ondanks de oorlog in Oekraïne het werk van Habitat wereldwijd door.

Roemenië heeft een van de ergste huisvestingsproblemen in de EU. Van de 5 miljoen Roemenen in armoede zijn 1,5 miljoen kinderen. De meerderheid van de Roemeense bevolking leeft in overvolle ruimtes en in de winter is meer dan 10% niet in staat hun huis fatsoenlijk te verwarmen.

Team Hammers & Heels wil daar iets aan doen! Na een lange coronapauze trekken zij voor de 5e keer de hakken uit en de bouwschoenen aan om een week lang mee te helpen bij de bouw van een veilig (t)huis. Van 3 t/m 11 september gaat team Hammers & Heels 2022 aan de slag in Poduri en ik ga voor het eerst met ze mee.

We gaan aan het werk in Poduri; een heel landelijk gelegen gemeenschap waar Habitat Roemenië sinds een jaar actief is. Poduri ligt in de regio Moldava. Eén van de armste regio’s van de EU en daarom richt Habitat Roemenië zich op deze regio en gezinnen met lage inkomens. De families die in aanmerking komen voor een Habitat huis moeten voldoen aan 3 criteria:

  1. Het gezinsinkomen is niet meer dan 60% van het landelijk gemiddelde. Een gemiddeld inkomen in Roemenië is 600 Euro per maand.
  2. De huidige woonomstandigheden zijn slecht, bijvoorbeeld door een lekkend dak, gaten in muren en vloer, etc. Maar ook door een te kleine ruimte voor het aantal gezinsleden waar ze samen moeten leven, dwz koken, eten, spelen, huiswerk maken, wassen, slapen.
  3. De familie neemt actief deel aan de bouw van het eigen huis en dat van anderen in de gemeenschap, wat wij bij Habitat ‘sweat equity’ noemen (een investering in zweet).

De meeste inwoners van dit zeer landelijke deel van Roemenië verdienen de kost in de landbouw. Verder werkt men in de dienstverlening als onderwijzer, schoonmaker e.d.. Habitat Roemenië subsidieert 60% van de nieuwe woning, de overige 40% wordt door het gezin over een periode van 20 jaar afbetaald.

Het project waaraan wij gaan werken:

Habitat Roemenië heeft in Poduri land van de gemeente gekocht voor de bouw van 5 duplexes (duplex = 2 huizen in 1 gebouw), waarvan er al 2 vorig jaar zijn gebouwd. Wij gaan werken aan de 3 andere duplexes, waardoor er aan het einde van het jaar 10 gezinnen in een veilig en betaalbaar huis wonen! 2 van de 3 duplexes zijn in september voor ca. 80% af, wat betekent dat daar de werkzaamheden vooral binnenhuis zullen zijn: het afwerken van muren, vloeren e.d. De andere duplex zal voor ca. 50% af zijn, en daar moet nog wel gebouwd en getimmerd worden.

Het is een mooi en relevant project, dat zoals gezegd in één van de armste regio’s van de EU ligt. Maar het is wel de EU. Belangrijk is het daarom te onthouden dat armoede er overal op de wereld anders uit ziet. Zo ook in Roemenië, maar wat niet anders is, is de hulp die Habitat biedt aan de meest kwetsbare gezinnen die onder ronduit slechte omstandigheden moeten leven en zonder een zetje in de rug van Habitat geen toegang zouden hebben tot een fatsoenlijk en betaalbaar huis.

Wil jij misschien je steentje bijdragen aan deze missie? Durf jij met mij mee te geloven in de filosofie van Habitat? Elke inbreng is van harte welkom en komt rechtstreeks bij Habitat terecht. Je kunt doneren door op onderstaande button te klikken. Jouw bijdrage gaat goed terechtkomen daar ga ik met eigen ogen op toezien en uiteraard word je als donateur op de hoogte gehouden van de vorderingen tijdens mijn reis.

Heb je vragen over de werkwijze, financiën of wat dan ook van mijn bouwreis, schroom dan vooral niet mij daarvoor te contacten.

Bedankt alvast; alleen samen bouwen we een beter leven.

Inge

 

Deze videos geven een goed beeld van de projecten van Habitat in Roemenië:

https://youtu.be/qtaPxATdJW4

https://youtu.be/dt0T1mDRBXw

View all
€25 02-09-2022 | 00:08
€25 27-08-2022 | 15:46
€25 26-08-2022 | 10:10
€25 31-07-2022 | 18:27 Heel veel succes! Geweldig dat je dit doet!
€10 29-07-2022 | 15:07
View all

GOED NIEUWS; bouwreis-update

24-07-2022 | 19:24 VOOR DE SPONSOREN: Na ingrijpende gebeurtenissen in de wereld is het eindelijk zover dat ik toch op Habitat-bouwreis ga. De gebeurtenissen hebben tot grote veranderingen geleid. Met deze blog nodig ik iedereen uit om de pagina van mijn nieuw georganiseerde reis te bekijken. Daar is te zien waarom we nu niet naar Indonesie kunnen, waar we wel heen gaan, wat we daar gaan doen en wat de werkwijze van Habitat is. Het door jullie gedoneerde sponsorgeld (in 2019 en 2020) is overgezet naar het project waar ik in september 2022 aan mee ga werken. Dank voor jullie support en help gerust nog een beetje meer door deze prachtige organisatie onder de aandacht te brengen. Lieve groet, Inge
Read more