Nepal 2020: ‘where ever you go becomes a part of you somehow’
Bertien Molenaar-RhebergenMijn eerste familiebouwreis was in 2018; ik ging met mijn oudste dochter Floor naar India. Wat heeft deze reis veel indruk op ons gemaakt! De geuren, kleuren, getoeter, hectiek, uitgestrekte sawa’s, spicy food, curry’s, King Fischers, sari’s, vele offers, taal, cultuur en gewoontes. Lieve mensen, prachtige kinderen, groeiende rijkdom naast grote armoede, zeer slechte hygiëne, pijnlijke, schrijnende omstandigheden. ‘Nee’ – knikken als je ja bedoelt, wat gaat er echt in de mensen voor wie we bouwen om?
Bouwen in India. Als ik mensen probeer uit te leggen hoe het was, hoor ik mezelf steeds zeggen ‘het lukt me niet dat in woorden uit te leggen’. Het was mooi. Maar ook confronterend. Bloed, zweet en tranen. Emoties. Verbroedering. Ontmoeten. Flexibiliteit. Aanpassingsvermogen. Impact voelen. Met je handen werken. Uit je hoofd. In je hart. Back to basics. Tegen grenzen aanlopen. Elkaar helpen. Iets over hebben voor een ander. Lol. Liefde voelen. Puurheid. Dat het goed is. Beseffen dat het ook zo anders kan zijn. Dat je in het vliegtuig kunt stappen, binnen een dag in een andere wereld bent, die binnen no time ook van jou wordt. Ondanks de grote verschillen.
Als je samen op bouwreis bent geweest, deel je iets voor het leven. Een prachtige ervaring, juist om samen met Floor te doen. Voelen waar het echt over gaat. Daarom ga ik dit jaar weer bouwen, nu met mijn jongste dochter Suus.
In Nepal leeft circa 25% van de totale bevolking onder de armoedegrens. De meeste Nepalezen wonen op het platteland en zijn afhankelijk van landbouw, terwijl slechts 20% van het bergachtige landoppervlak beschikbaar is voor landbouw. De huisvesting in Nepal is op veel plaatsen erg gebrekkig, ongeveer 40% van de bevolking woont in huizen met muren en daken van stro. Er is meestal geen hygiënische watertoevoer en een woning met een toilet of elektriciteit is een uitzondering. Men gebruikt vaak riviertjes of andere waterstroompjes voor de afwas, het wassen van kleding, maar ook als toilet. Deze slechte kwaliteit van huisvesting is niet brandveilig: per jaar verliezen bijna 10.000 families hun huizen door brand. Duizenden anderen verliezen hun huizen door aardbevingen, overstromingen en andere natuurrampen die jaarlijks plaatsvinden in Nepal.
Habitat is sinds 1997 actief in Nepal en werkt in 10 districten. Habitat heeft inmiddels meer dan 40.000 Nepalese gezinnen geholpen met een nieuw huis. In Kavre (in de buurt van Kathmandu) bouwt Nepal voornamelijk stenen huizen. HFH Nepal biedt een degelijke woning met toegang tot water en sanitaire voorzieningen. Habitat is voorstander van het gebruik van goedkope en milieuvriendelijke materialen zoals bamboe. Habitat is eigenaar van een klein fabriekje die de bamboe verwerkt. Hier worden bamboe golfplaten gemaakt en geperst, die worden gebruikt voor de Habitat huizen. Vrouwen uit de lokale gemeenschap verdienen extra inkomen door het weven van bamboe matten voor deze fabriek.
Habitat bouwt ook woningen na rampen (zoals aardbevingen, overstromingen) en traint hierbij families om hun levens en eigendommen te beschermen tegen toekomstige rampen. Om snel en actief te kunnen reageren, heeft HFH Nepal een netwerk opgebouwd van leveranciers die klaar zijn om 1000 prefab bamboe noodopvang en tijdelijke onderkomens te leveren.
Ben jij ook geïnspireerd geraakt? Ga dan met ons mee! Nepal: here we come!