De wederopbouw van Beiroet

21-08-2020 | 17:57

Het is alweer ruim 2 weken geleden, die enorme explosie in Beirut. Nu de meeste camera’s daar alweer vertrokken zijn, op zoek naar ander nieuws, is het tijd om het puin op te ruimen en te starten met de wederopbouw voor die honderdduizenden mensen die dakloos geraakt zijn en zich elke avond afvragen waar ze moeten slapen. Ze trekken de bergen in, slapen in auto’s of onder tentzeilen. We zien plastic zeilen en houten planken waar ramen en deuren horen te zijn.

Onze Habitat verslaggever Lubna Alattiah is in Libanon en ziet met eigen ogen de ramp die zich voltrekt:

"We in Lebanon are essentially facing a compounded disaster, on top of a deep financial crisis the pandemic hit. And now the explosion has caused unimaginable damage. Home is supposed to be a refuge in times of crisis but far too many families have no place to call home now. Communities are shell shocked.”

Habitat-collega's in Libanon zijn hard aan het werk om de meest kwetsbare gezinnen te helpen hun leven weer op te pakken. Samen met lokale partners inventariseren ze de schade aan huizen en andere gebouwen en onderzoeken hoe we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen nu hun huizen verwoest zijn.

  • We voeren noodreparaties uit en het verstrekken van reparatiesets zodat mensen zelf hun huis kunnen opknappen of werken aan complete wederopbouw van bestaande huizen (vervangen van ramen, deuren en muren en reconstructie van gebouwen)
  • We zoeken tijdelijke opvangmogelijkheden, zoals huurwoningen en maken andere gebouwen geschikt om in te wonen
  • We adviseren lokale organisaties en ngo’s en verlenen technische bijstand op het gebied van schadebeoordeling, bouwnormen, huisvesting en land- en eigendomsrechten.

Deze  explosie had niet op een erger moment kunnen komen. Naast een stijging van het aantal COVID-19-gevallen, heeft Libanon de afgelopen negen maanden te maken gehad met aanzienlijke politieke en economische instabiliteit. De waarde van de valuta van het land is met 80% gedaald, waardoor het vermogen van kwetsbare gezinnen om voor essentiële zaken te betalen in gevaar komt. Libanon heeft ongeveer een miljoen mensen die onder de armoedegrens leven en biedt onderdak aan naar schatting 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen.