Eennalaatste dag…

12-04-2019 | 09:24

Op de bouwplaats

Vandaag bij ons allen een diep doorvoeld besef dat de een na laatste dag aangebroken is en dat er toch echt iets neergezet moet worden…. een huis. Bikkelen dus, per huis 700 stenen (5 ton!) in een treintje doorgeven tot in het toekomstige huis. De bouwvakkers metselen op hoog tempo, het cement droogt snel, we zien de muren per uur omhoog komen. De teams die zich op het ijzervlechten storten hebben in de afgelopen vier dagen hun techniek geperfectioneerd. Waar we in het begin van de week zeker 5 kwartier op een “vlecht” van een meter of 5 deden hadden we vanmiddag nog maar een kwartiertje (hooguit 20 minuten) nodig. We blijven Nederlanders tenslotte, altijd ideeën over hoe we het nog een beetje efficiënter kunnen doen. Alternatieve formuleringen: wij vrouwen denken het altijd beter te weten, of we kunnen het weer niet laten om ons er tegenaan te bemoeien. Maar het resultaat is wel dat we keihard gewerkt hebben vandaag, en dat de targets werden gehaald.

Religie

Guatemalteken zijn diep gelovig, al zijn ze wel flexibel in hun geloof. Inmiddels is 40% van de inwoners lid van de Evangelische Kerk, en wekelijks stappen zo’n 8000 mensen over van het Katholicisme naar de Evangelico’s. Op bouwplaats 1 wordt het bouwteam door de zoon van Angelina uitgenodigd voor een kleine ceremonie ter ere van de naderende Semana Santa. Guatemalteken bakken dan een soort Paasbrood, iets tussen cake en brood in, dat het lichaam van Christus symboliseert. Ze delen het met alle dierbaren om hen heen, en wij mochten ook een stukje! Vijf vrouwen schoten vol. Ondertussen schalde op bouwplaats 2 de radio van de buren de hele middag. Een evangelico riep alle broeders en zusters in de buurt op om bovenstaande overstap te maken. Gabriel vatte het kernachtig samen: “Hij wauwelt veel maar zegt weinig”. Rocky en zijn ouders wilden ons echt nog de openluchtkerk boven op de heuvel laten zien. Een flinke klim naar boven en Zuid-Amerikaanse ritmes kwamen ons luid tegemoet. De tekst was niet erg intelligent en de muziek uit het genre smartlappen waar Francesco Agricultura nog een puntje aan kan zuigen (quote van Crol). Wel weer eens wat anders dan een psalm.

Food

Op de bouwplaats krijgen we elke dag een warme lunch, een typische Guatemalteeks maaltijd. Inmiddels kunnen we wel een beetje voorspellen hoe dat er uit ziet: witte rijst, kip met saus (eventueel varken of rund), tortilla’s en tamales (dikke maïspap). Als garnituur tafelzuur met jalapẽno pepers. Vegetariërs krijgen al het bovenstaande, maar zonder vlees. Vegetariër kan je in dit land dus beter niet zijn. De maaltijd delen we samen met de bouwvakkers en families. Ondanks de vruchtbare vulkanische grond en het fantastische aanbod aan groenten en fruit op de markten wordt er dus eigenlijk maar weinig groenten gegeten. Hoe blij waren we met een paar schijfjes biet bij de middagmaaltijd vandaag! Vanavond aten we bij een Guatemalteekse familie thuis, in een schitterend mooi pand rondom een patio, waar behalve een woonhuis ook een expositieruimte gevestigd is en chocoladeworkshops gegeven worden. En een huiskamerrestaurant dus. De maaltijd was Guatemalteeks (zie boven) maar wat wel heel uniek was voor deze week was de volkomen stilte tijdens het eten.  

Leefstijl van Guatemalteken

Als je hier een week rondloopt en met 12 paar ogen de wereld om je heen kunt observeren vallen er allerlei zaken over de leefstijl van Guatemalteken op. Gerookt wordt er nauwelijks. Sigaretten worden per stuk verkocht op straat, alsof het een kostbaar goed is. Een rookverbod in de horeca was er zelfs al 2 jaar voordat we dat in 2008 in Nederland hebben ingevoerd. So far so good dus. Maar de vele kinderen met een zak chips in de hand op straat doen de obesitas cijfers over 10 jaar vast geen goed. Overal is Amerikaans fastfood voorhanden, pizza lijkt in Quetzaltenango het favoriete voedsel te zijn. Sportvelden zijn er eigenlijk niet, wij hebben ze althans niet kunnen ontdekken. Een van de ambities van Rocky, mocht hij tot burgemeester gekozen worden, is dan ook om een voetbalveldje voor zijn deur aan te leggen. Wij vrezen dat het nog lang zal duren voor kennis over een gezonde levensstijl hier breed verspreid zal zijn. En ook dan…Nederlanders met al hun kennis krijgen ook niet altijd de hoofdprijs op dit gebied. Zo eten wij tijdens onze ochtendpauze Oreo cookies, M&M-tjes, lemon chips en variaties op dit thema. J 

Uitsmijter

You can build a house with your hands and a home with your heart. En dat hart laten we voor altijd achter onder de cementvloer van de badkamer van huis 2. Dank aan Daan!

Ardine en Corine