Vrijdag, laatste bouwdag van de Dutch Flower Group

15-11-2019 | 19:01

Vandaag was dan toch echt de allerlaatste busrit richting de bouwplaats.
Mighty en zn mannen stonden ons alweer op te wachten. Ze waren blij dat we er waren, want de allerlaatste 300 stenen moesten een plekje krijgen bij het toiletgebouw. En zoals we al de hele week doen werd er een lange, menselijke slinger gebouwd en werden de stenen weer met enthousiasme aan elkaar overgegeven. 300 stenen, lichte schouderkramp en een paar waterpauzes verder lagen alle stenen op hun plek.
Er werd nog wat gestuct, er werd nog wat opgeruimd en er werden ballonnen geblazen, want het was groot feest! Vandaag vond de sleuteloverdracht plaats met daarbij een feestelijke ceremonie.

Een grote club dames zong de sterren van de hemel, menig DFG-lid werd emotioneel. Er werd gedanst, gezongen en gelachen en de ceremonie was eigenlijk nog niet eens begonnen. Na de eerste bedankjes vanuit Habitat volgden er nog veel meer. Met een grote club kids en feestvierders werd het bouwreisteam bedankt voor alles.
De ceremonie begon pas echt na het gebed. Er werd gezamenlijk gebeden en gezongen.

Mr. Chewe en Belita bedankten ons ook uitgebreid en wederom vielen er hier en daar een paar traantjes. Daarna volgden er lokaal gezang, gepaard met dans en djembe-muziek. Het gehele DFG team deed mee en ook de Zambiaanse bouwers konden het niet laten.

Hierna volgde de sleuteloverdracht. Naast de sleutel van hun nieuwe huis ontvingen Mr. chewe en Belita ook een typisch Hollands klompje als sleutelhanger en een prachtige foto van het gehele bouwreisteam.

Hierna lieten ook wij Nederlanders (en UK en USA) zien wat we konden en dansten vrolijk de tsjoe-tsjoe waa en het welbekende nummer hoofd-schouders-knie-en-teen.
De ceremonie eindigde met foto’s bij het huis.

Er werd afscheid genomen van de kinderen, er werd afscheid genomen van de bouwers en er werd afscheid genomen van onze opzichter Mighty en de bus vervolgde zijn reis naar het hotel.

Onder het genot van een pizza werd er nog even nagepraat over de dag en na een kort opfrismoment vertrokken we naar de marktjes.

Er stonden twee marktjes op het programma. De eerste markt was een lokale markt in Zambia. Van alles werd hier verkocht: vis, groente en fruit. De markt vormde zich om de Neem-tree heen, een boom die bekend staat om het slavernijverleden. Tegenwoordig is het eigenlijk een soort van monument. Een schitterende, onwijs grote boom waar vroeger de slaven onder rustten tijdens hun gedwongen looptochten door Afrika.

De tweede markt was eigenlijk mini. Verderop in Kabwe stopten we bij een klein cafe met allemaal lokale spulletjes te koop. Grote marktkramen vol met sleutelhangers, armbandjes en schalen. Allemaal zelfgemaakt. Een schitterend marktje waar iedereen wel geslaagd is.

Lang verhaal kort - een emotionele dag, met veel tranen maar ook met heel veel gelach. We zijn verdrietig omdat we weggaan, we zijn trots dat er twee huizen gebouwd zijn en we zijn ontzettend blij dat we op deze wereld een piepklein verschilletje hebben kunnen maken.

Het was een zware week met een dikke, vette, gouden rand.

bekijk hier alle foto's en filmpjes van de laatste dag

Geschreven door Shaunie en Nicole