Een (verlate) update vanuit Zambia

21-01-2021 | 15:56

Een verlaat bericht vanuit Zambia...

De coronapandemie heeft het werk van Habitat wereldwijd flink op z'n kop gezet, maar gelukkig hebben we in heel veel landen onze werkzaamheden inmiddels weer hervat. 

Mede dankzij de acties van alle Damlopers in 2019 heeft Habitat Zambia eind vorig jaar een aantal nieuwe waterpompen kunnen bouwen. Dankzij deze pompen hebben duizenden mensen nu dagelijks schoon drinkwater zonder dat zij hier uren voor hoeven te lopen of veel geld moeten betalen. De pompen werkt helemaal op zonne-energie.

De zonnepanelen zijn vastgemaakt op de daken van huizen rondom de pompen. Bewoners van de huizen hebben zich hier vrijwillig voor opgegeven. Vanaf een Solar waterpomp worden ondergronds leidingen getrokken naar drie verschillende kranen, zodat niet iedereen naar hetzelfde waterpunt hoeft te komen en de afstand korter is. Het draagt daarmee ook bij aan het bewaken van de ‘social distance’ omdat het minder druk is per punt.

Dit is Harriet, moeder van 6 kinderen. Ze verkoopt dagelijks groente en fruit op de plaatselijke mark. Haar dag begon om half 5 ’s ochtends zodat zij water kon gaan halen, waarvoor zij altijd lang in de rij moest staan. De waterpomp is er pas sinds een paar weken, maar ze merkt nu al de grote verandering in haar dagelijkse levens: “I am personally grateful to be alive at a time when for the first time, I only need to walk a few meters to draw tapped water. It’s like a dream!”

Ronald is één van de vele kinderen die wonen in Makalulu, waar Habitat Zambia, in samenwerking met de lokale overheid, voor tientallen families veilige huizen heeft gebouwd en gezorgd heeft voor schoon water dichtbij huis. Ronald is supertrots op zijn huis, een gevoel dat hij daarvoor nooit had gekend. “Zelfs als ik later groot ben en ga werken, zal ik altijd in dit huis blijven wonen,” vertelt hij.

Dankzij jullie bijdragen kunnen we bouwen aan een beter leven voor mensen zoals Harriet en Ronald. We zijn wat laat, maar willen jullie alsnog van harte bedanken!