Sponsorgeld Habitat Damloopteam naar Zambia

25-07-2019 | 17:30

Zoals jullie weten zal het sponsorgeld dat jullie bij elkaar werven worden besteed aan een project van Habitat in Zambia. Om precies te zijn in de wijk Makalulu, een buitenwijk van Kabwe in Zambia. Een armoedige wijk waar veel mensen in krotten wonen. Onveilig en ongezond. Dat vond de burgemeester van Kabwe gelukkig ook. Daarom schonk hij een stuk land aan Habitat Zambia, groot genoeg om in totaal 115 huizen op te bouwen.

De gezinnen die eigenaar worden van de huizen, zijn geselecteerd door plaatselijke vrijwilligers die de gemeenschap erg goed kennen. Het zijn vaak vrouwen, die de zorg hebben voor veel kinderen, kleinkinderen en kinderen van overleden familieleden. Veel mannen zijn overleden of uit het zicht verdwenen. De meeste vrouwen zijn afhankelijk van los werk en het is elke dag maar weer de vraag of ze meer dan één maaltijd per dag kunnen verzorgen voor hun uitgebreide gezin.

Het Habitathuis
Het nieuwe Habitathuis heeft een woonkamer en twee slaapkamers. Er is een stevige betonnen vloer die meestal rood geschilderd wordt. De muren zijn van betonblokken en de daken van golfplaat. Buiten het huis zijn twee aparte gebouwtjes, een voor het toilet en een aparte ruimte waar de gezinsleden zich kunnen wassen. Elk huis heeft een portiekje. Zo lopen de bewoners geen modder naar binnen in de regentijd. En het huis heeft ramen en een deur die op slot kan. Voor ons misschien gewoon, voor de nieuwe bewoners een enorme verbetering, want nu kan het veel beter geventileerd worden. 

Lees hier bijvoorbeeld over Lwiza, die inmiddels een paar maanden woont in een huis in Makalulu